Amaryliss étterem és bár, Szekszárd, Augusz Imre u.9-11. – gasztro teszt és kritika
Ez a hely bárhol megállná a helyét, mert a külsőségek pontosan azt a lezser eleganciát közvetítik, amit aztán a konyha és a vendéglátás kínál.
Ez ugyan az étterem portálján nem látszik annyira, mert az épület adottságai rányomják a bélyegét a környezetre. A belső viszont modern, letisztult és annak ellenére, hogy csak egy asztalnál ülnek, azonnal bizalmat szavazunk a helynek. Aztán megbizonyosodunk arról, hogy ez a tisztaság és rendezettség mindenre és mindenkire kiterjed. Éppen ezért meglepő a déli menüztetés idejére az asztalokra pakolt lefóliázott tányéralátét, ami egyáltalán nem passzol a designhoz.
A személyzet kiválóan teszi a dolgát. Mindegyik felszolgáló udvarias, mégis közvetlen, de nem tolakodó. Figyelmesek, ajánlanak, semmire nem kell feleslegesen várakozni. Meg vagyunk lepve, mert azért ez nem annyira szokványos. Utólag is köszönjük szépen a vendéglátást!
Az étlap, divatos, jól kitalált, bár egy hajszállal bővebbnek érezzük a kelleténél. Steakek, burgerek, quesadilla, rizottók, házi tészták, „magyaros” újragondolt ételek – mindegyikből megtalálható pár fogás. A steak kínálat talán a legerősebb a környéken (argentin angus és USDA prime black angus), de a többi étel is izgalmasnak mondható, legalább is a megfogalmazások alapján. Némi szakmai modoroskodás azért becsúszik: „alaszkai tőkehal goujon, gribiche mártással, vagy „kacsamáj gyümölcsboros jus-vel”, ezeknek biztosan lehetne magyar megfelelőt találni, csakúgy mint a többi étel esetében. Nagyon reméljük, hogy a gyermekmenüknél talált „Dinófalatkák” és „Halrudacskák” nem azok a fajták, amikre gondolunk – ha a kedves Olvasó is érti, mire gondolunk - illetve a desszerteknél megbúvó „Banános nutellás palacsinta” is csak viccből, fricskának van az étlapon, mert az adott menüpont többi tételéhez és az egész étterem szellemiségéhez egyáltalán nem illenek. Tudjuk, hogy a 6-7 éves vendégek esetében nagy az igény ezekre, de akkor is…
Szóval az étlap alapján kipróbálnánk majdnem mindent, de az aznapi „business lunch” roppant vonzó – nem csak az ára miatt, 3 fogás 1790 Ft - és alkalmas arra, hogy leteszteljük a konyhát. A menü tehát: Sült paprika krémleves souss-vide-olt tojással, Grill karaj ratatouille-val, pirított burgonyával és Csokis „pizza”
A leves színe szép, ízre pedig roppant izgalmas és harsány.
Az első kanál akkora „rúgást” ad az ízlelőbimbóinknak, hogy csak döbbenten nézünk egymásra. Észheztérésünk után megállapítjuk, hogy a fogást imádjuk - a tojás hatalmas ötlet benne, azt pedig hogy az állaga inkább főzelék, mint krémleves és egy lehelettel ecetesebb/savanykásabb, mint kéne, simán elnézzük.
Ezek után felfokozott izgalommal várjuk a főételt, ami sajnos nem tudja hozni azt az élményt, amit a leves, de azért korrekt fogás.
A hús ugyan egy kicsit száraz, de a zöldségek roppanósak, frissítőek (bár a „ratatouille-ságon” még van mit finomítani), a pirított burgonya pedig inkább sült krumpli, annak viszont remek. Bátrabb fűszerezés, vagy akár csak kicsivel több só is az erős közepes fölé tudná emelni a tétel.
A desszert viszont egyszerűségében nagyszerű. De tényleg. Ennek tudatában, meg egyébként is, a „Csokis pizza” elnevezés utólag is érthetetlen és értelmezhetetlen. A piskótatészta légies, háziasan gazdag és ízes, ugyanígy a csokoládékrém is. Kiváló megoldás, akár egy tepsivel is vinnénk haza belőle.
Az elégedettségünket fokozza, hogy jut figyelem és díszítés a cappuccino habjára is. Apróság ugyan, mégis kevés étteremben élnek vele, pedig pont az ilyen alig észrevehető dolgok azok, amik ha összeadódnak, képesek kiemelni az adott helyet az átlagból.
Árazás. Az ételek árai elérik a hasonló stílusú budapesti éttermek árszínvonalát, de ez nyilván az alapanyagok magas árának is köszönhető. Az italárak egy-két tételt leszámítva teljesen korrektnek mondhatóak, ami azért nem jellemző ebben a kategóriában. Ez viszont az ár/érték arány összesítésénél a pozitív irányba terel minket. Az általunk fogyasztott 3 fogásos menüért és a vendéglátásért, szívesen fizettük ki fejenként 2390 Ft-ot (menü: 1790 Ft., 1 üveg ásványvíz: 230 Ft., 1 cappuccino: 370 Ft.)
Összefoglalva: Elegáns, mégis laza környezet, a kornak megfelelő étlap - korrekt, időnként meglepő ételekkel - és figyelmes, de közvetlen vendéglátás. Ennél és egy megfelelően feltöltött pénztárcánál több nem nagyon kell egy kellemes étkezéshez. Kijelenthetjük, hogy új törzshelyet találtunk Szekszárdon.
Értékelés (1-10)
Pincérek, vendéglátás: 9
Étel, ital: 7
Helyszín, atmoszféra: 8
Ár/érték arány: 8 (elsősorban a menüt figyelembe véve)
Ízlések és pofonok kategória: Visszatérésre érdemes!
A fenti írás egy látogatás tapasztalatai alapján született, és mint ilyen, nem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!
Követhetsz minket itt vagy a Facebook-on is!