Egy régi, de remek konyha a déli parton - Melis - gasztro teszt
2017. augusztus 18. írta: mugeot

Egy régi, de remek konyha a déli parton - Melis - gasztro teszt

Melis Panzió és Étterem – 8638 Balatonlelle, Honvéd u.12. – gasztro teszt és kritika

Állítólag a Balatonnál – ott is leginkább az északi parton - valamilyen gasztro forradalom zajlik. Nos, ha így is van, mi ebből nem sokat látunk. Persze nyitott pár hely, ami reményre adott okot – bár lehet mi voltunk naivak, amikor azt hittük, hogy minden nyomorult strandon vagy település központban lesz egy-egy, ennek a forradalomnak megfelelő, új – vagy régi, de felfrissített hely. Hát nem lett. Különösen szomorú a helyzet ebből a szempontból Balatonlellén, ahol érzetre mintha nemhogy megrekedt volna a vendéglátás, de visszább is lépett az időben. Vannak persze üdítő kivételek, amik a kor szellemét, a soha többé le nem csengő „hamburger hájp” meglovagolásával le is tudják, viszont egészen megbízható, sőt, időnként meglepő konyhát visznek. A Melis Lellén pont ilyen.

010874b667fffefbd656b5cb3542e88d7de5bd4ebd.jpg

Étterem és panzió, mindjárt a parton, ideális minden családosnak, aki unja a málházást a víz felé. Jó, az épületek pár évtizede még divatosnak voltak mondhatók, mára ebből nem sok maradt, de tisztaság és rend van mindig és mindenhol, az étteremben, az árnyékos kertben (ahol kicsi, de pont elegendő játszótér is van a gyerekeknek), a nagy és fedett teraszon, az apartmanokban és még a parti bárban is.

img_0294.JPG

Mondhatnánk, hogy ez az alap, és tényleg az, de ennél sokkal puccosabb és több személyzettel működő helynél is belefutottunk már ebbe-abba (és itt most gondoljon mindenki arra, amire akar). Ezt úgy tudják elérni, hogy a tulajdonosok éjjel-nappal ott vannak az üzletben. És nem csak, hogy ott vannak, de keményen és aktívan dolgoznak is. Ha úgy tetszik ők a személyzet része, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Előny például, hogy mindenről tudnak, és így pl. a tényleg nagyon fiatal felszolgálók sete-sutaságait azonnal korrigálni tudják. Hátrány, hogy ez baromi fárasztó és pont nekik, akiknek nem a tányérok cipelésével, vagy akár a felsepréssel kellene foglalkozni, hanem csak a vendégeknek adni plusz élményt azzal, hogy asztalról asztalra járnak és jó gazda módjára beszélgetnek velük, akár ismerik őket akár nem, és „vendéglátnak”. Félreértés ne essék, hatalmas respekt jár nekik így is! A személyzet többi tagja pedig szimplán „csak” igyekszik. Összességében megvan az udvariasság, némi mosoly és ennél így egy kicsivel több komorság, de az ajánlásra, érdeklődésre „a vendéglátás lényegére” már nem marad elég energia. Ez pedig azért kéne nagyon, hogy a Melis tényleg ki tudjon emelkedni a többi étterem közül. A siker másik tényezője pedig a konyha, de ebben elég jól állnak.

Az étlap nem rövid, de nem is túl hosszú. Ugyanakkor több, mint eklektikus - az édesburgonya krémlevestől, a malacsültön át, a wok ételen keresztül a nudliig - de valahogy ez mégsem zavaró, ha lenne időnk, simán kipróbálnánk mindent...

A padlizsánkrém (1350 Ft,)túl nagy hatást nem gyakorol ránk, de rendben van.

01b3b3eb9dbacc9cafe9c9f5047d713e11b3100ebe.jpg

A pizza – ami egy rakás helyen a választék része lett, akár illik a koncepcióba, akár nem - viszont meglep minket. Akár hibátlannak is mondhatnánk, sőt vesszük a bátorságot és mondjuk is. Igaz, nem fatüzeléses kemencében készült, de akkor is. Vékony ropogós tészta, egészen jó feltétek. Hm…

013fc0b560c7c334731fdb02a942edc33b0763f0cd.jpg

Az Újházy tyúkhúslevesnél hiába akarjuk aljas módon kiérezni a „por-alapot”, egyszerűen nem megy. Jól érezhetően házias és harmonikus íze van. Basszus, a leves is nagyon jó.

A fogasfilé chilis spagettivel (2990 Ft.) sincs túlbonyolítva és ez az erőssége. Egyszerű összetevők, semmi extra fűszerezés, inkább csak a chili és a fokhagyma játéka érvényesül a pont ideálisra főzött tésztán. A fogas nincs kiszárítva, pont kellően sós. Remek!

01f56693f2a3d081eda734fd8f70191cdee4f290b1.jpg

A tésztaételeket egyébként mi magunk is összeállíthatjuk, így kérünk, egy malacsonkás, tarjás, lecsókrémmel megbolondított tagliatelle-t (1890 Ft.).

01eb6d839300a5c006e84125b91e405d42e7c37767.jpg

És újabb meglepetés ér, mert kiderül, hogy ez a tészta bizony házi és nem csak az, hanem jól is van elkészítve. Újabb hm…

A desszert – vaníliás grízgombóc 5 különféle morzsában (mák, kakaó, pisztácia, málna, kókusz) (990 Ft.) viszont, hatalmas móka. Egyfelől még soha nem ettünk hasonlót, másfelől furán néznek ki a kis színes golyók, a sós karamellán. Az íze nem frenetikus, kicsit száraz, de mégis szórakoztató.

img_0293_szerkesztve.JPG

Az árazást összességében korrektnek látjuk, különösen úgy, hogy némely, a parton lévő büfé árait épphogy meghaladja.

Összefoglalva: Retro "fíling", kicsit fáradt, de tisztességes vendéglátásra való törekvés és remek konyha jellemzi a Melist. Akár az első kettő miatt is érdemes lehet beugrani, az utóbbi miatt viszont kár kihagyni és így az egyik legjobb választás lehet a környéken!

Értékelés (1-10)

Pincérek, vendéglátás: 7

Étel, ital: 8

Helyszín, atmoszféra: 7

Ár/érték arány: 8

Ízlések és pofonok kategória: Visszatérésre érdemes!

A helyszínen most sem fedtük fel kilétünket, a számlákat magunk fizettük. A fenti írás több látogatás tapasztalatai alapján született, de így sem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!

Követhetsz minket itt vagy a Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mugeot.blog.hu/api/trackback/id/tr2712759770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.08.19. 09:35:52

Meglátogatjuk alkalomadtán, sajnos Jahni Laciék is csak egy macskaugrásra vannnak :)

mildi 2017.08.19. 17:49:57

imádom a tejbegrízt
süti beállítások módosítása