6 kihagyhatatlan pékáru
2015. június 12. írta: mugeot

6 kihagyhatatlan pékáru

Az elmúlt év alatt számos pékség termékeit kóstoltuk meg. Mindegyik helyre többször visszamentünk, hogy meggyőződjünk a kimagasló és állandó minőségről. Az ételek mellett, azért szemügyre vettük az üzletek atmoszféráját és a kiszolgálást is, csakhogy kerekebb legyen a történet. Eget rengető felfedezéseket ugyan nem tettünk - a sok jó pékség között is vannak jobbak, ráadásul ezek évről évre ugyanazok - de az alábbi termékekkel egyszerűen nem lehet melléfogni.

1, Kakaós csiga - Butter Brothers, Budapest

image_244.jpg

Hiába kerestünk jobbat, egyszerűen nem találtunk. Annak ellenére sem, hogy ha ritkán is, de előfordult, hogy a csiga kicsit jobban megsült, így a kakaó is, ezáltal pedig a sütemény is kesernyésebb lett, de a tésztája így is megunhatatlan.

image_245.jpg

Az üzlet nagyon jó atmoszférájú, a kiszolgálás pedig kedves (de nem túlzóan).

2, Diós csiga - Pékműhely, Budapest

image_246.jpg

Egyszerűen kiváló! A tészta ropogós, jó vajas, a töltelék pedig pont annyira édes, hogy még a dió íze domináljon. Bravó!

image_247.jpg

Az üzlet kicsi és így fokozottan érezhető az ott dolgozók aktuális hangulata. Mosolyt ritkán kaptunk, néha köszönést sem, de a törzsvendégekre láthatóan több figyelem jut.

3, Mandulás croissant - à table, Budapest

A termék nem olcsó, persze az alapanyagok sem. Az alábbi példány a kép alapján ugyan inkább hasonlít egy mandulás pisztrángra (azért ez általában nincs így), de ettől még ízre egy remekmű.

image_249.jpg

image_251.jpg

Az általunk látogatott üzletek szépek, de az asztalok túl közel vannak egymáshoz. A kiszolgálás udvarias, kissé kimért.

A kenyerek, kiflik, zsemlék esetében olyan termékeket kerestünk, amik önmagukban fogyasztva is nagyszerűek! Az alábbiak nemhogy ilyenek, de szinte bűn bármit is melléjük enni!

4, Sós kifli – Andrész Finomságok Boltja, Biatorbágy

image_4.jpg 

A tökéletes kifli, az öreg Andrész pék receptje alapján. Kívül ropogós, nagy szemű sóval meghintve, belül inkább édeskés, foszlós tésztájú.

 image_256.jpg

Az üzlet aprócska, de otthonos. A kiszolgálás nagyon udvarias, ugyanakkor kicsit tartózkodó.

5, Vázsonyi kifli – Vázsonyi pékség

A kifli számos, a Balatontól északra lévő üzletben megtalálható (az alábbi példányt egy remek veszprémi üzletben szereztük meg).

image_252.jpg

Kívül-belül puha, ez is inkább édeskés és valami egészen egyedi, a többi kiflitől jól megkülönböztethető ízzel rendelkezik.

image_253.jpg

6, Kenyér – Pipacs pékség, Budapest.

A legtöbb időt a tökéletes kenyér megtalálásába fektettük. Nincs kétségünk afelől, hogy Pipacsék bio fehér kenyere maga a tökély. Lyukacsos textúra, megfelelő sósság és nem bonyolult, tiszta, de mégis megfejthetetlen íz. Valahogy azt hisszük, hogy Pipacsék tisztelettel nyúlnak az alapanyagokhoz és minden egyes kenyerüket ugyanakkora odafigyeléssel készítik el.

image_254.jpg

image_255.jpg

Az egyetlen szépséghiba a magas ár, de ez a bio termékek esetében amúgy is megszokott…

Kenyér ügyben egyébként figyelemre méltóak még a Pékműhely kenyerei is, mert van bennük valami szokatlan „harsányság”. Meg kell még említenünk egy új pékség (röviden JP) szárnybontogatásait is. A próbasütések során olyan, de olyan kenyereket produkálnak, ami egyszerűen függőséget okoz. A nyitásról majd hírt adunk mi is, addig pedig tovább folytatjuk a remekművek keresését, amihez szívesen várunk javaslatokat.

 

A fenti írás több látogatás tapasztalatai alapján született, de még így sem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!

Követhetsz minket itt vagy a facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mugeot.blog.hu/api/trackback/id/tr487535256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.12. 23:43:09

Szilágyi Pékség - sós stangli, kifli, pacsni, perec (Budapest, Bartók Béla út 132.)

balu87 2015.06.13. 00:15:52

1183 Budapest Balassa Bálint utca 2-10
Ez a lökösházi kenyérbolt címe,ez a tuti.Kenyér és kifli utánozhatatlan mint gyerek koromban a maszek kis pékségek idején.

ideasz 2015.06.13. 00:25:35

A múltkor meg a Marmorstein volt a csúcs...
Holnap megint más. Kinek a pap a pénz beszél

Dr_utcai_arcos 2015.06.13. 00:30:31

Az ALDI-ban vettem valami kemencés vágott, vagy mi a fene a neve. 170 forint és besírsz rajta. Valami zseniális! Ha nem figyelsz, úgy eszed meg a 40 dekás cipót, mintha valahol elhagytad volna.

n3spr3ss0 2015.06.13. 05:39:56

Ezt megint olyan írta,aki még jót nem evett életében.

eyr750 2015.06.13. 06:06:08

D R E X L E R P É K S É G T Á T

A kenyér legendás, klasszikus. Kívül ropogós, belül puha. Napokig kenyér. Ha marad, pirítósnak is nagyon finom.

Az összes többi: sajtos kifli, töpörtyűs pogácsa, kakaós tekercs, kókuszos pudingos tekercs, a túrós batyu! A csokis kalács, mazsolás kalács, korpás és magvaskenyerek...

Aki Táton jár ne hagyja ki :)

2015.06.13. 06:54:02

Kíváncsi voltam, hogy hátha, de ezek egytől egyig ritka gusztustalan darabok. De nem a magyar péket hibáztatom, mert ezek a csigák és kroaszanok pont úgy néznek ki Münchenben, Párizsban és Madridban is, és ugyan olyan zsiros ehetetlen mint Pesten( azt hittem Párizsban nem, de ott is ) Küllemre egyformák (gondolom ugyan ott is gyártják). Nem hiszem , hogy a magyar pék reggel neki állna tésztát gyúrni, délután meg hajtogatná a vajas tésztát - margarinnal (már az én gyerekkoromban is margarinnal csinálták , de még hajtogatták).
A végén az a kenyér: hát szinte csak lyuk az egész, nem tudom mivel fújják fel, de a technológiával (szitálás, dagasztás) vagy élesztővel nem lehet ekkora lyukakat közé préselni.
Utoljára jó kenyeret Egerben a Svéda pékségben vettem a Kistályai úton, ennek kb 20 éve.
Magyarországon sok minden jó van, de a kenyér az ehetetlen.

dik_ 2015.06.13. 07:17:47

@irdesmond:
Egyetértek, az a kenyér valami borzasztóan néz ki. Ilyet a hagyományos módszerrel, alapanyagokkal nem lehet sütni, csak ha az ember beletesz midenféle szirszart.
Szerintem a szerző keveri a Pannónia sajt és a jó kenyér fogalmát. Ennyi luk csak sajtban elfogahdató.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.13. 07:44:34

Ha látta valaki a hetvenes években, talán a nyolcvanasok elején az Erzsébeti Kenyérgyár termékeit, az a mostani pékekhez undorral jár. Persze gyanítom, nem csak ők gyártottak finomat, de én csak őket ismertem. Asszem Budapest nagy részét ők látták el...

Nbl 2015.06.13. 07:51:38

Szívemre tettem a kezem: se kedvenc pékségem, se kedvenc boltom. Néha eszem egy fitt szilvást a Lidl-ben vagy Fornettiben, de ha egy hónapig nem teszem, az sem nagyon izgat. Kenyérből szeleteltet veszek és részben teljes kiőrlésűt, lefagyasztom és pirítom ha ennék, így sosem század rám a maradék.

vuvuvu2 2015.06.13. 08:50:37

@nespresso: nagyapám pék volt (az aki még tudta szakmát), nyaranta rengeteg sós kiflit kaptam reggelire a hajnali sütésből, a fentiek még csak meg sem közelítik azt ahogy egy sós kiflinek ki kell néznie. virít a fotón hogy a kifli nem a megfelelő technológiával és anyagból készült. sajnos, kihaltak a pékek, akik ma vannak többnyire gyenge ügyeskedő. habár van pár ígéretes próbálkozó, de messze még az idő amikor újra rendes kenyeret és pékárut eszik ez az ország.

vuvuvu2 2015.06.13. 08:53:36

@vuvuvu2: másik nagymamám hetente otthon sütütte a kenyeret, ami mondanom sem kell 1 hétig elállt. adalékanyagok nélkül.

amiért nehéz ez a történet, mert nemcsak azok haltak ki akik tudták a pékmesterséget, hanem most már lassan azok a generációk is (40 felettiekről beszélek) akik életükben ettek rendes kenyeret, tehát tudják hogy milyen a rendes kenyér és pékáru.

commando 2015.06.13. 09:36:13

Hát én bizony valamennyi felsorolt terméket odaadnám egy, a hatvanas évekből származó bordásért, patkó alakú vajas kifliért, zsúrkenyérért, klasszikus sósperecért, rozsbuciért. Ezeket ma már a legelőkelőbb pékségekben sem sütik, vagy, ha van ilyen, hát az nagyon messze esik az egykori klasszikusoktól.

Huple macskája 2015.06.13. 09:39:59

@vuvuvu2: Nem kell kétségbe esni, vannak még szakmájukat tudó pékek. Ez a "jó kenyér" eléggé szubjektív, ízlések ugye...

curio1 2015.06.13. 10:08:30

A kenyér gusztus dolga, de valóban nagyon ritka, hogy jó kenyeret lehessen kapni. Persze, hogy mi a jó kenyér az a kérdés.
Nekem a jó textúrájú, nem csak lyukakból álló, melyet végig meg lehet enni. Mert kenyeret nem dobunk ki, mondta az anyukám.
Az első két feltétel sokszor megvan de az eltarthatóság az nagyon ritka. Nekünk egy fél kilós kenyér kb. egy hétre elegendő, mert mást is eszünk. Hát ilyet csak nagyon ritkán kapni. Ebből a szempontból a régi kenyérgyári utód pékségek a legjobbak.
A Pékműhely dicsérését nem értem. Az említett diós csiga mérte csak nagyító alatt látszik. A kiszolgálás pocsék, nem hogy mosolyt nem, de arroganciát lehet kapni. Javasolom kóstolják meg rozskenyér cipót, az íze még elmegy, de enni csak vasfogakkal vagy fogorvos rokonokkal lehet olyan kemény a héja, amikor a bele éppen jó állagú.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.06.13. 10:43:11

Kárpát kenyér (több pékség is készíti, legjobb a balmazújvárosi) - Debrecenben több boltjuk is van.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2015.06.13. 10:46:29

Ennyi üres kalóriát még az életben nem láttam egy helyen, előre irodai patkányok, legyünk a legkövérebbek európában... bleh...
(Különben az óbudai Lehmann pékségben sütik a legfinomabb kenyereket, az itt bemutatott csak a gyertyát tarthatja neki. Bár otthon lehetnék.)

♔batyu♔ 2015.06.13. 12:57:49

@vuvuvu2: Igen, ezt a dicséret-cunamit én sem értem, ezek a kiflik egyáltalán nem jók. A valódi kifli vékonyabb, hosszabb, ropogósabb.

Bármelyik közértben lehetett amúgy vagy 40 éve kapni, de pár helyen ma is lehet kapni, pld. élelmiszeripari tanulókat képző tanboltokban is, ráadásul fillérekért. (Ezek szerint a pékeket jól képzik, csak éppen a tulaj mohósága miatt kényszerülnek később gagyikat készíteni).
De vidéken is sok helyen vettem.

Itt tutira nem lennék törzsvásárló.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.06.13. 13:18:46

@irdesmond: @dik_: messzebb nem is járhatnának a szakértő urak a valóságtól. Egyrészt én már ettem ezt a kenyeret, fantasztikusan finom, jó állagú kenyér. Hogy meddig áll el, azt nem tudom, egyszerűen felzabáltuk. Persze ettől még lehetne adalékos, de nem az, hanem kovászos-öregtésztás. Szoktam én magam is sütni, abban pedig lófasz nincs a liszt-víz-élesztő-só négyesen kívül. Na, annak is ilyen a szerkezete.

A kiflik egyébként tényleg nem tűnnek túl vonzónak a képek alapján...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.06.13. 13:21:08

@Make Valamit: a Lehmann ehető, de messze nem kimagasló. Ráadásul oda menjen be, akinek hat anyja van, állandóan attól tartok, hogy valamelyik őrült tekintetű jóember előránt egy nagykést a háta mögül és lemészárol. Nem sok kellemetlenebb élményem volt valaha ezen a téren, mint náluk vásárolni...

benedek012 2015.06.13. 15:06:10

Ilyen kenyeret Olaszországban láttam.
Több a lyuk, mint a tészta.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.06.13. 16:54:20

@Guadalupei Szűz: Az már 2006 márciusa óta nem olyan jó.
Amióta nem ott dolgozok.:))

Piszkos Freud 2015.06.15. 11:09:57

A sok tudálékos fikázza a sok lyukas kenyereket. Egy másik blogon a tanult pék még kiselőadást is rittyentett arról, hogy milyen állagú a magyar szabvány-kenyér.
Engem baromian nem érdekel a szabvány, csak az íz és hogy guszta-e.
A balkánon és az olaszoknál is eszméletlen finom nagy lyukú kenyereket lehet enni. Egyszer egy szerb/bolgár kafanában ettem olyan helyben sütött kenyeret, aminél jobbat nehéz találni. Az is tele volt szabálytalan lyukakkal.
süti beállítások módosítása