Platán étterem, Tata - gasztro teszt
2016. április 18. írta: mugeot

Platán étterem, Tata - gasztro teszt

Platán étterem, 2890 Tata, Kastély tér 6.– gasztro tesz és kritika

Gyönyörű környezet, jó adottságú hely, érdekes és megfizethető áru menüsor és egy Michelin-csillagot szerzett séf. Nem nagyon lehet mellélőni, gondoltuk…

img_2466.JPG

Kifejezetten a heti menü miatt megyünk a Platánba, de útközben bevalljuk, hogy ma valamiért a szokottnál is nagyobbak az elvárásaink. Ki vagyunk hegyezve mindenre és az égvilágon mindennek jelentőséget tulajdonítunk. Lehet, hogy még annak is, aminek nem kéne, de ez van...

Pontosan délben érkezünk és teltházra számítunk, de nincs. Sőt, mi voltunk egy ideig az egyedüli vendégek. Ez, ismerve a séf előéletét, meglep minket, kissé meg is ijeszt, de később azért elkezdenek szállingózni a népek.

fullsizerender.jpg

Szimpatikus a belső tér, de mivel jó az idő, a belső teraszon ülünk le (sajnos a tó melleti teraszon nem szolgálnak fel meleg ételt, de ezt el tudjuk fogadni), aminek a hangulatával nem lenne baj, de jobban körülnézve érződik még a tél hatása. Az asztalok például kissé viseletesek, de ezt ellensúlyozandó, kettőre jut friss virág, a többire meg valahogy nem. Mi ebben a logika? A napernyőt sem kímélte az időjárás, itt-ott gomba vagy valami más organizmus lepi be. Ez azért nem túl gusztusos. És ha már itt tartunk, a mellékhelységek is avíttak, és így sajnos olyan a hatásuk, mintha nem lennének kellően tiszták… de ez nem lehet, mert ugye nyitás után nem sokkal érkeztünk. Egy kisebb felújítás jót tenne ennek-annak. Ettől függetlenül az étteremre nem mondható, hogy gondozatlan, sőt, összességében bizalomgerjesztő, csak nekünk ma nagyon működnek az érzékszerveink…

A felszolgálónkra azonban nem mondhatunk egy rossz szót sem. A megfelelő időben térül-fordul, udvarias, informatív és minden rafinált keresztkérdésünkre tud válaszolni, az ételekkel és Tatával kapcsolatban is. Úgy tűnik, hogy elkötelezett és büszke arra, hogy itt dolgozhat. Bármelyik multi örülne, ha ilyen munkatársak töltenék ki a szokásos éves elkötelezettség felmérést. Köszönjük szépen a felszolgálást!

A heti menü, a trendeknek megfelelően, csak az ételek főbb összetevőit tartalmazza. Két előétel, három főétel, két desszert – ez utóbbi közül az egyiket, a süteményes pultból tudjuk kiválasztani – két fogás 2600, három fogás 2900 forint.

etlap.jpg

Rendelünk és az ételekre nem is kell sokat várni, viszont a desszerten kívül, majdnem mindegyik fogás erősen megoszt minket. Abban azért megegyezünk, hogy az ízek minden esetben nagyon intenzívek, szinte szétcsapják az ízlelőbimbóinkat, viszont nemigen érzünk harmóniát az összképben. Mint egy kalandtúra, de lehet, hogy a konyhának pont ez a szándéka.

A „Zöldborsóleves kecskesajtos tortellinivel” rendben van, szivesen kanalazzuk, de a tálaláson kívül különösebb extrát nem vélünk felfedezni benne. A menta jót tesz a borsónak és örülünk, hogy végül megtaláljuk benne a tortellinit.

sali.jpg

A „Langyos kacsacomb, cékla” fedőnév mögött, egy gyönyörű saláta lapul, olyan, mint egy szép tavaszi mező.

leves.jpg

Finom a hús, jók az ízek, de valahogy az első pár villa után megszokjuk a sokszínűséget és akaratunk ellenére elkezdünk unatkozni. A salátában ugyan van kenyérkocka, de szívesen ropogtatnánk hozzá még pirítóst…

A „Zöldséges tészta, kacsamáj velouté” szép, de ugyanúgy járunk vele, mint a salátával. Az első pár falat kifejezetten örömet okoz - egyébként itt érződik valamiféle kiegyensúlyozottság is - aztán étel felénél telítődünk, talán a sok tejszín íze és hatása miatt. De ettől ez még egy jó fogás!

teszta.jpg

A „Konfitált borjú, babpüré, pak choi, retek” teljesen megoszt minket, egyikünknek bejön, a másikunknak nem annyira. A babpüré (vagy inkább állagra mártás) olyan brutális, hogy elnyom minden más ízt, ráadásul túl sok van belőle a tányéron. A retek is eredendően erős karakterű, így hol ez, hol a bab uralkodik. A borjú nagyon szépen omlik, lágy, tiszta ízű, de talán egy fokkal sósabb lehetne. Így viszont kisebbségben marad az előbbiekkel szemben.

borju.jpg

A desszert – „Epres joghurt mousse, menta” nagyon szép, roppant üde és frissítő, a menta fagylalt pedig zseniális. Minden íz a helyén van, megunhatatlan, akár csak ezért is visszajönnénk ide.

suti.jpg

A kávés szelet, ha nem is ennyire , de tisztességes darab, bár nekünk egy fokkal édesebb az ideálisnál, de ez is ugye, ízlések és pofonok kérdése.

Árazás: A heti menü(2 vagy 3 fogás) 2600-2900 Ft, ami ilyen minőségben és mennyiségben korrekt árnak mondható.

Összefoglalva: Ebédmenü szempontjából remek választás a Platán, de az étlap többi tétele is izgalmas lehet. A környezet közel az ideálishoz, a kiszolgálás kevés híján vendéglátás. De ami a legizgalmasabb, hogy a séfnek egyedi, jól felismerhető stílusa van, ez pedig akkor is pluszt jelent, ha az adott étel valamiért nem jön be a vendégnek.

Értékelés (1-10)

Pincérek, vendéglátás: 10

Étel, ital: 7,5

Helyszín, atmoszféra: 8

Ár/érték arány: 8 (ebéd menü)

Ízlések és pofonok kategória: Visszatérésre érdemes

A helyszínen most sem fedtük fel kilétünket, a számlákat magunk fizettük. A fenti írás egy látogatás tapasztalatai alapján született, de így sem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!

Követhetsz minket itt vagy a Facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mugeot.blog.hu/api/trackback/id/tr408638286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása