Kemenes Cukrászda és Bisztró, Biatorbágy - gasztro teszt, 2015.december
2015. december 19. írta: mugeot

Kemenes Cukrászda és Bisztró, Biatorbágy - gasztro teszt, 2015.december

Kemenes Cukrászda és bisztró, Biatorbágy, Ország út 4.  – gasztro teszt és kritika

Nagy rajongói vagyunk a Kemenes cukrászatnak, ami arról híres, hogy úgy képes nagy tételben süteményeket készíteni, hogy a végeredmény egészen olyan, mintha nagyanyánk sütőjéből került volna elő. Ehhez nyilvánvalóan tökéletes receptúra, alapanyagok és kivitelezés szükséges. Termékeiket eddig is meg lehetett találni jó pár üzletben (pl. Lipóti pékségek), de most nagyot léptek előre és megnyitottak egy gyönyörű üzletet.  

image_6.jpeg

Szép a design és az érzésünk mintha nem is a „valódi” épületben, hanem magában a látványtervekben lennénk (elnézést a képzavarért, de így érezzük). Minden a helyén van, mondhatnánk, hogy túlságosan is, de nem, mert sikerült a megvalósításnál megállni azon a határon, ahonnan az otthonosság helyett, már kínos feszengést éreznénk. Ehhez nagyban hozzájárul az, hogy a hatalmas ablakoknak köszönhetően az üzlet egésze roppant világos, amire az uralkodó fehér szín, még rá is tesz egy lapáttal. A tisztaság így nem csak a szó szoros, de átvitt értelmében is kifejezésre kerül, ami nagyon jó üzenet a magunkfajta vendégnek.

image_10.jpeg

image_13.jpeg

Nagyon szép tehát az üzlet, látszik a tökéletességre való törekvés, amit nagyon becsülünk a Kemenesben. Szőrszálhasogatásnak tűnhet, de néhány dolgot éppen ezért megjegyeznénk. Például az alábbi (valószínűleg átmeneti) kiírás megfelel a funkciónak, de nem túl szép.

image_8.jpeg

Az sem biztos, hogy ideális megoldás, ha az egyébként csinos fűszertartóhoz csak egy kanálka (ráadásul illy-s) jár, mert nem szerencsés egyik fűszer után a másikba, ugyanazzal a kanállal belemászni. De az is kérdés, hogy mit keres egy ilyen szép helyen fél literes, műanyag palackos víz a kínálatban. Nem dráma, de nem idevaló, hanem egy büfébe…

Felszolgálás csak részben van, rendelni és fizetni a pultnál lehet, de az ételeket és italokat természetesen kihozzák. Ez logikus, mert a süteményeket a pultnál lehet megnézni, de azért is jó megoldás, mert nem kell várni a felszolgálókra sem, akik alapvetően kedvesek, bár talán túlontúl visszafogottak. A szakmai felkészültség és a rutin azonban még kevésbé tettenérhető náluk. Például arra a kérdésre, hogy a zöldséges rizottóban milyen zöldségek vannak, csak találgatások formájában kapunk választ. Ha nem ismerik eléggé a termékeket, akkor nagyon nehéz informálni, értékesíteni, ajánlani, vendégül látni. Mi például megettünk két fogást anélkül, hogy bárki megkérdezte volna, hogy kérünk-e inni valamit, vagy egy kávét, vagy csak annyit, hogy ízlett-e az étel. Ez nem csak a mi komfortérzetünk miatt lenne ugye fontos, hanem a vállalkozásnak is. Félreértés ne essék, a személyzet jóindulatú és azért igyekszik, de azt a szolgáltatást, amit a vendéglátás jelent, még nem képes hozni. De tudjuk be mindezeket annak, hogy tényleg csak pár napja nyitott ki az üzlet és kell még némi idő a gördülékeny munkához.

A választékban a sütemények dominálnak, a hagyományostól kezdve a paleóig. Csodálatos a pozsonyi kifli és a pite, kiváló a pogácsa, remek a flódni, ezekbe a helyes kosárkákba pedig azonnal beleszerettünk.

image_15.jpeg

image_7.jpeg

A sütik nagy részét ismerjük és szeretjük is, így most sokkal jobban izgat minket az a naponta változó három-négy fogás - egy-két leves, illetve főétel - amit déltől estig lehet rendelni. Ha őszinték akarunk lenni, nem is hiányzik több, borzasztó gyorsan lehet választani. A kérdés csak a kivitelezés milyensége, és reméljük, hogy a jó cukrász, jó szakács is lesz!

Mivel úgy alakult, hogy a héten többször is be tudtunk térni a helyre, lehetőségünk nyílt több ételt is megkóstolni. A levesek – palóc és gulyás - minden alkalommal bájos, egyedi kerámia edényekben és forrón érkeztek. A tálalás szuper, a fedő jó ötlet, mert azonnal kíváncsi lesz a vendég, hogy mit is talál alatta, meg persze szervírozni is könnyebb. A palóclevesen elsőre látszik, hogy tisztességesen, jó alapanyagokból van összerakva és ízre is rendben van.

image_11.jpeg

image_12.jpeg

Ugyanez igaz a gulyáslevesre is. Elégedettek vagyunk!

A rizottó fura egy étel tud lenni. Eddig vagy nagyon rossz, vagy nagyon jó példányokkal találkoztunk. Hát tessék, most megtört a hagyomány, mert mindkét fogás leginkább közepes. Látványra nem annyira szépek, ízre viszont nem rosszak. Az ominózus zöldséges rizottóban leginkább padlizsánt és gombát fedezünk fel, de sokat javított volna a tételen egy kis parmezán.

image_14.jpeg

A lazacos rizottóra jutott ugyan parmezán, de a lazacot mi rizzsel nem annyira, sokkal inkább egy jó házi tagliatelle-vel párosítottuk volna. A sóval is sokkal óvatosabban lehetett volna bánni, de ez ugye ízlések és pofonok kérdése.

image_9.jpeg

Árazás. A levesek 690-790 Ft-ba, a rizottók 1450 Ft-ba kerültek. A sütemények 150 és 450 Ft között/körül mozognak.

Összefoglalva: Átgondolt koncepció, szép megvalósítás és tökéletességre törekvés jellemzi a Kemenes cukrászatot. Olyan helyet sikerült létrehozni, ahova szívesen ül be az ember. Minden adott tehát ahhoz, hogy ne csak remek termékekkel, de igazi vendéglátással keltsék életre mindazt, amit a látványterveken megálmodtak.

Értékelés (1-10)

Pincérek, vendéglátás: 5

Étel, ital: 7 (ha csak a süteményeket nézzük, azok 9 pontot érnek nekünk)

Helyszín, atmoszféra: 10

Ár/érték arány: 7

Ízlések és pofonok kategória: Visszatérésre érdemes

A fenti írás több látogatás tapasztalatai alapján született, de így sem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!

Követhetsz minket itt vagy a Facebook-on is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://mugeot.blog.hu/api/trackback/id/tr208182788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása