Öreg Favágó Kocsmája, Tarján - gasztro teszt, 2014.december
2014. december 17. írta: mugeot

Öreg Favágó Kocsmája, Tarján - gasztro teszt, 2014.december

Öreg Favágó kocsmája - 2831 Tarján, Móricz Zsigmond tér 9. - gasztro teszt és kritika

Tarján egy helyes és csendes kis falu a Gerecse dombjai között, nem messze Budapesttől, de közel Tatabányához (kb.14 km.) és Gyermelyhez. A fene sem gondolta volna, hogy egy kis település képes eltartani egy ilyen éttermet. Viszont a tanulság ismételten az, hogy ha egy vállalkozás képes arra, hogy a méretének megfelelő, állandó és megbízható minőséget produkáljon, illetve folyamatosan jobbra törekedjen, akkor távolabbi vidékekről is odavonzhat vendégeket. Pontosan úgy, ahogy minket is.... 

image_159.jpg

Szombat délben érkeztünk Tarjánba és egészen elképedtünk amikor megpillantottuk a csárdát. Azonnal, látszott, hogy a tulajdonosok komolyan veszik magukat, meg azt is, amit a honlapon hirdetnek. Ez itt kérem nem is egy kocsma, hanem egy bajor étterem, külsőségeiben mindenképpen. Az épület külseje, belseje, a felszolgáló hölgyek ruházata, az ételek és italok nagyobb része is.

image_158.jpg

És végre egy hely, ahol a zene is ennek megfelelő, echte dajcs. Aki már látott-halott német esztrád műsort az tudja, hogy mire számíthat ezen a téren. Biztos van aki agyvérzést kapna ettől, de ez illik a helyhez, ráadásul minket kifejezetten szórakoztat. A földszint a tágas étteremé, de ilyen apró zugok is vannak.

image_161.jpg

image_160.jpg

Az emeleten van bowling, billiárd, darts, lehetőséget teremtve ezzel komplettebb, aktívabb kikapcsolódásra. Minden tiszta és rendezett (az asztalokra például kéztisztító kendők is ki vannak készítve, a szalvéták mellett)

Egyetlen javaslatot tudunk megfogalmazni: egy kisebb játszósarok talán még elférne, ezzel is erősítve a családi vendéglő vonalat. Addig pedig bárki színezgetheti a papír tányéralátétek hátlapját. A gyerekek örülnek ennek, mi pedig adunk ezért egy jó pontot! Szóval a helyszín és a körítés tökéletes, kérdés, hogy mit tud a személyzet és a konyha.

Alapjáraton mindegyik felszolgáló kedves, udvarias. Van amelyik mosolygósabb, kommunikatívabb és van olyan is aki kevésbé. A gyorsaságra nem lehet panasz, viszont az ételek proaktív ajánlása, az italok újrarendeltetése hiányzott nekünk, legalábbis a mi pincérünk részéről. Lehet, hogy túl sokat kérdeztünk, de az étlapot kívülről kell tudni, mert azt felolvasni mi is tudjuk. Ezzel együtt is inkább figyelmet, gondoskodást érzünk, a felszolgálók teljesíménye jóval meghaladja az átlagot!

Az étlap közepesen vastag, de azért még áttekinthető (hogy könnyebb, gyorsabb legyen a választás, érdemes érkezés előtt a honlapon is tájékozódni). Van aktuális ajánlat, minket azonban elsősorban a bajor ételek érdekelnek. Választásunk végül a következő (Vigyázat, hosszú felsorolás következik úgy, ahogy az étlapon van). Levesek: Bauer paraszt leves (burgonyaleves, füstölt csülökkel, szalonnával, zöldségekkel), Sváb marhahúsleves gazdagon, spetzlivel. Főételek: Vegyes csülöktál főtt, füstölt csülökkel és ropogósra sült hátsó csülökkel, párolt lilakáposztával és pirított burgonyakarikával; Csülökkel, sonkával, zöldsėgekkel töltött burgonyagombóc párolt fehérkáposztával, hagymás pecsenyelével és tejföllel; Áfonyás, sült szarvascomb, pirított burgonyalángossal. Várakozás közben házi készítésű fonott meleg kenyérkét és hozzá valamilyen majonézszerű krémet kapunk. A kenyér jó, a krémet nem minősítjük, csak megesszük. 

image_162.jpg

A Bauer leves ha nem is kiemelkedően, de finom. A "nehéz" összetevők ellenére sem túl markáns, könnyen ehető. A répa benne fagyasztott lehetett, ezt az alakja és túlzott puhasága miatt gondoljuk (Ha nem így van, elnézést kérünk a feltételezésért!).

image_163.jpg

A húsleves ezzel szemben inkább csak közepes. Van benne minden, de ételízesítőt vagy valami hasonlót érzünk ki belőle (Ha nem így  van, ismételten elnézést kérünk a feltételezésért!).

A főételek mindegyike - apróbb dolgokat leszámítva - úgy jó, ahogy van! A csülöktál fatányéron érkezik, húsai megfelelően fűszerezettek, omlósak, ahol kellenek ott ropognak. A lilakáposzta is kellemes, nem túl édes. A burgonykarika viszont inkább burgonyadarab. Nem baj, mert finom, boldogan esszük meg, csak nem ez volt írva az étlapon.

image_166.jpg

image_167.jpg

A csülökkel, sonkával, zöldségekkel töltött burgonyagombóc szintén jó fogás.

image_168.jpg

A tálalás csak azért nem mondható szépnek, mert az összetevők színei sápadtá teszik. A salátára ebben a formában és funkciójában egyátalán nincs szükség. A gombóc leginkább a lapcsánka összetételére emlékeztet. Finom ez is és benne a csülök is, de a zöldségeket nehezen tudjuk beazonosítani. A fehérkáposzta pont megfelelően savanyú és borsos. Mindkettőhöz kiválóan passzol a gazdag tejföl. A hagymás pecsenyelé jó ötlet lenne, de íze valahogy nem megy a többihez, a pecsenyelét pedig egyátalán nem érezzük. Összességében örömet okoz ez a tétel, de arra jutunk, hogy a köretet érdemes lenne megváltoztatni, frissebb, nyersebb, zöldségekre....

A szarvassült hibátlan!

image_165.jpg

A hús omlós, a mártás finom, a burgonyalángos könnyű! Gratulálunk és külön köszönjük! Csakúgy mint ezt az apró figyelmességet ami a gyerekfogás mellé jár!

image_164.jpgA rántott csirke egyébként remek, a bunda friss, ropogós. A sültkrumpli is, de az ellentétben a többi fogás burgonyaköreteivel, fagyasztott. Nem értjük, de nem tehetünk mást, mint elfogadjuk. 

Desszertre nem maradt energiánk, de következő alkalommal biztosan kipróbáljuk a Smarnit. A kávé átlagos, ezen érdemes lenne finomítani!

A számla összege a felsorolt tételek alapján: 11.810 Ft. (3 felnőtt, 1 gyerek: 2 leves, 3 főétel, 1 gyerek főétel, 4 üdítő, 2 pohár sör - ez a márka csapolva, Magyarországon, csak itt kapható, 1 espresso)

Összefoglalva: Megbízható, jó minőség jellemzi a környezetet, az ételeket és a kiszolgálást is. Ez pedig olyan érték, ami miatt érdemes nem csak ellátogatni, de visszatérni is az Öreg Favágóba! Vannak területek amiket tovább lehet még fejleszteni (alapanyagok, proaktív ajánlás), de már most sem érheti nagy csalódás a vendéget!

Értékelés (1-10)

Pincérek, vendéglátás: 7

Étel, ital: 7

Helyszín, atmoszféra: 10

Ár/érték arány : 8

Ízlések és pofonok kategória: visszatérésre érdemes

A fenti írás egy látogatás tapasztalatai alapján született és mint ilyen nem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján jobban tudják a vállakozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várom a véleményeket!

Követhetsz minket itt vagy a facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mugeot.blog.hu/api/trackback/id/tr516982495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása