Johnny's bistro, 2049 Diósd, Szent István tér 7. gasztro teszt és kritika
Nagyon, nagyon lelkesek vagyunk! Végre egy hely, ahol igazi vendéglátásban van része bárkinek aki betéved. Egy hét alatt háromszor mentünk vissza a Johnnys-ba és nem tudtak igazán hibázni.
Az intézmény rafináltan el van dugva Diósd központjában, de aki egyszer megtalálja, az biztosan megjegyzi az utat, hogy legközelebb hamarabb odaérjen. Ennek oka elsősorban a személyzet, másodsorban – alig kicsivel lemaradva - az ételek.
A belső kellemes, a megszámlálhatatlan relikviának köszönhetően kicsit rendetlen hatású, de tiszta (a mellékhelyiségek is). Kicsi a vendégtér, de sikerült bennük ügyesen elrendezni a bokszokat, asztalokat és bárszékes könyöklőket. A zene pedig időnként igazodik a hely amerikai stílusához, rákenroll!
A személyzet egészen egyszerűen kiváló vendéglátó! 5 perc után úgy érezzük magunkat, mintha régi ismerősök volnánk és ami fura, vagy inkább normális, az az, hogy minden egyes vendéget hasonlóan kezelnek. A három látogatásunk alatt, három különböző felszolgálóval, köztük a tulajdonosokkal találkoztunk és mindegyikük roppant kedves, segítőkész és kommunikatív volt. Így tudtuk meg például, hogy már nem az eredeti tulajdonos, az amerikai Johnny viszi az egységet. Viszont nemcsak a helyet, de a receptjeit is átadta az új üzemeltetőknek, Ők pedig igyekeznek a jól bevált burgereket és mexikói vonalat megtartani, továbbfejleszteni. A kihívás nagy, mert a közeli amerikai iskola miatt rengeteg külföldi jár hozzájuk. A legutóbbi alkalommal magyar szót nem is hallottunk, vagy tíz amerikai tömte magába a burgereket, San Francisco szendvicseket. És láthatóan elégedetten! Mi is azok vagyunk, és nem csak a kóstolóba kapott Snickers-es shake miatt (ami nem mellesleg nagyon finom)!
Az étlap erősen viseletes, megérett a cserére, nem illene ilyen formában kitenni az asztalra (jó hír, hogy előkészületben az új).
A tartalma rettenetesen hosszú, tényleg nem könnyű választani. Az említett burgereken kívül, szendvicsek, wrap-ok, quesadilla-k, 33 különféle shake kapható, a házi tortákról nem is beszélve. Javasolnánk, hogy szűkítsék le a menüt, de ők inkább bővítenék. Hogy ezt miért nem érdemes megtenni, azt az is bizonyítja, hogy pont két olyan szendvicset választottunk volna, ami az étlapon ugyan rajta van, de mégsem kapható (halas burger és zsályás sertés szendvics, ráadásul ez utóbbit egy másik vendég is hiába kérte). Egy másik szendvicsnél pedig pont elfogyott a ciabatta, így helyette burger zsemlét kaptunk (egyébként ez nem volt nagy baj, mert a zsemle nagyon jól passzolt a szendvicshez). Javasoljuk tehát, hogy legyen szűkebb az étlap, viszont ami rajta van az folyamatosan legyen elérhető. Napi, heti ajánlatokkal, pedig bővíteni lehet a választékot.
A leglényegesebb alapanyagok saját recept alapján készülnek helyben, vagy a hamburger zsemle esetében, egy pékségben. És hogy milyen minőségben, arról árulkodjon ez a kép:
Ugye milyen gyönyörű! Az ízhatás is az! Ki kell jelentenünk, hogy a „West Coast Burger” (marhahús, cheddar, jégsaláta, paradicsom, sült hagyma, 1000 sziget öntet, plusz sült krumpli vagy coleslaw - 1500 Ft.) remek! A zsemle a képek alapján nagynak tűnik, de igazából légies, puha, nem nyomja agyon a szendvicset! Enyhén édeskés és pont kellemesre pirított, ugyanakkor kissé „szétesős”. A hús is nagyon jó és elsőre azt gondolnánk, hogy csak só és bors van rajta. De ez nem igaz, mert egy-két csavart még tartogat a fűszerezés! A többi alkotórész, pl. frissen pirított hagyma, pont olyan arányban van jelen, ami lehetővé teszi, hogy a szendvics tökéletes egységet alkosson! A coleslaw is rendben van, bár nekem egy hajszállal édesebb a kelleténél. A sültkrumpli talán a legfapadosabb verzió, de frissen sütött és ropogós, itt-ott fűszerezett. A burgerhez képest teljesen jelentéktelen, lehet, hogy nem is kell a fogáshoz.
A „California Csirkés Szendvics”-re ( grillezett csirkemell, jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, avokádó, bacon, ciabatta , ez utóbbi helyett ugye most burger zsemle, plusz sült krumpli vagy coleslaw – 1750 Ft.) ugyanez mondható el, külön kiemelve, hogy a hús szintén jól fűszerezett, nincs kiszárítva, mégis megsült és omlós, ez pedig már önmagában is nagy fegyvertény!
A „Csirkés Kahuna Burger” szendvics ( grillezett csirkemell, ananász, nagylyukú sajt?, jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, teriyaki szósz, majonéz, plusz sült krumpli vagy coleslaw – 1650 Ft.) viszont túl édes, elsősorban az ananász miatt.
Érdemes lenne cukrozatlan, alig cukrozott, vagy friss ananászt használni! Vagy jobban lecsepegtetni azt és óvatosabban adagolni a teriyaki-t, vagy pont a felénél elvágni a zsemlét, mert így teljesen szétáztatja a szaft a zsemle vékony alját, amitől szétmálik az egész. Nehéz kézben tartani a szendvicset, enni meg pláne, így az élmény sem lehet teljes, mert nem tudunk az ízekre koncentrálni. Sajnáljuk!
A „Csirkés quesadilla” (csirkemell, sajt, pico de gallo, tejföl – 1500 Ft.) nem bonyolult étel, de mint mindent, ezt is jól el lehet rontani. Mi azonban egy igen jól sikerült példányt kapunk. Egyszerű, de nagyszerű fűszerezéssel és pont kellemes csípősséggel. A tálalás meglehetősen puritán, egy kevés friss saláta, salsa vagy guacamole még elférne a tányéron.
Levesből viszont csak egyféle van, csirkehúsos „Tortilla leves” (900 Ft.). Szép a tálalás ( az életben sokkal jobban néz ki, mint a képen). Ízre kellemes, de lehetne egy fokkal karakteresebb.
Húsmentes ételnek „Vega Taco Kosárkát” rendelünk (790 Ft.).
Az igazat megvallva soha nem értettem, hogy mi a fenét lehet enni a taco-n, vagy úgy általánosságban a chips-eken. Ez most sem változott, de ez talán nem a hely hibája, sokkal inkább ízlések és pofonok kérdése ugye…. A saláta tisztességes adag. A zöldségek frissek és ropogósak lennének, viszont ízüket elnyomja a finomra reszelt sajt – talán trappista – és a tejföl keveréke. Ha ezt a salátát máshogy tálalnák (pl. a Taco kosár aljára egy réteg jégsaláta, rá egy réteg pico de gallo, meghintve korianderrel, akár jó minőségű, keményebb, durvára reszelt sajttal , akár enyhén meglocsolva a chipotle szósszal, tejföllel), egészen más, frissebb hatása lehetne!
A desszertek választéka folyamatosan változik. A szeletek nagyok, árazásuk 800-900 Ft. környékén mozog, de semmi nincs belőlük kispórolva. A készítők láthatóan nagyon büszkék mindegyikre. Joggal. Mind a sajttorta, mind a sütőtökös torta krémes, nem gejl. A hozzájuk tálalt gyümölcsszósz kellemesen savanykás, a vaníliaszósz pedig pont megfelelően édes. A brownie elég unalmas klasszikus, róla írni inkább csak jót érdemes vagy semmit. A Johnny's brownie-járól beszéljen inkább az alábbi kép és mindenki gondolja róla azt amit akar….
A felsorolt tételek alapján 3590 Ft-ot fizetnénk (1 leves, 1 burger plusz sült krumpli vagy coleslaw, 1 üdítő, 1 sütemény). Ez így összességében nem kevés, de tekintve az adagokat és a minőséget még talán éppen elfogadható (a quesadilla esetében viszont magasnak érezzük az árat a mennyiséghez képest)
Összefoglalva: Jók az ételek, egyik másik fogás egészen kiemelkedő a kategóriájában, de ami még fontosabb, hogy látszik a törődés és a figyelem a konyha munkáján. Ettől függetlenül vannak még lehetőségek, amiket érdemes újragondolni (pl. étlap nagysága, az alapanyagok, ételek elérhetősége, honlap minősége). A hely egyediségét azonban leginkább a személyzet hozzáállása, kedvessége, közvetlensége, kommunikációja határozza meg, amiknek köszönhetően valahogy jobban ízlik az étel és amitől a funkcionális táplálkozás igazi élménnyé válik. Ez így együtt pedig a nagybetűs VENDÉGLÁTÁS! Köszönjük szépen!
Értékelés (1-10)
Pincérek, vendéglátás: 10
Étel, ital: 7
Helyszín, atmoszféra: 7
Ár/érték arány : 8
Ízlések és pofonok kategória: visszatérésre érdemes
A fenti írás több látogatás tapasztalatai alapján született és mint ilyen, nem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján jobban tudják a vállakozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!
Követhetsz minket itt vagy a facebook-on is!